tiistai 6. toukokuuta 2014

Ikkunakierrätystä

Mammapappa kerran menivät ja vaihtoivat tölliinsä uudet klasit, ja päätettiin säilytystilaongelmasta huolimatta sulloa vanhat ruudut mökin varastoon. Päinvastoin kuin yleensä, nämä tuunattavaksi säilötyt kapineet pääsikin yllättävän nopeasti käyttöön. Puolisko ruuvaili ja sahaili muutaman viikonlopun ja nyt mulla on tämmönen, jollaisesta en olis vielä kesä tai pari sitten ees uskaltanu haaveilla. Mietittiin tuota väritystä, yleensä ne tuppaa olemaan valkosia tai vaaleita ainakin. Mut ei tonne meijän kivikasaan mikään maalaisromantiikka oikein istu. Siitä tuli suojaväriin verhoutunut maastoon sulautuva ikkunahuone. Ovi puuttuu vielä, pitää etsiä joku käytetty ikkunallinen saunan tms. ovi. Seuraavaksi pitää hommata oven lisäksi multaa ja kehitellä jonkinlainen kastelusysteemi myös.


Kuka kaipaa inspiraatiokuvia kieppiaineksista tehdyistä kasvareista, niin täällä KLIK! löytyy melkosen ihastuttavia rakennelmia.

Kasvihuoneen lisäksi mökillä on tekeillä kasvimaa. Pieni, mutta toivottavasti kuitenkin satoa antava. Kaikki multa pitää tuoda sinne muualta. Tontilla oleva maa makaa kalliopedillä melko ohuena kerroksena ja on sellaista havumetsä- ja hiekkamöhjöä, josta lurahtaa vesi nopeasti läpi. Niin ja kiviä. Joka lapioniskulla kolahtaa aina johonkin murikkaan.

Nyt siellä on sitten kompaktikokoinen kasvimaa. Mustajuurta piti päästä ehdottomasti kokeilemaan ainakin. Multasyvyys mietitytti ja päätin rakentaa ikään kuin tårta på tårta, lisäkerroksen multaa puukehyksiä käyttäen. Mikäköhän on elinikä tuollaisella maata vasten olevalla käsittelemättömällä puulla? Toivottavasti nuo kehikot edes muutaman kesän kestäisi. Perälle pääsi syksyllä muutama viinimarja ja heräteostos-karukka, karviaisen ja herukan sekoitus. 


Sitten kaupunkikotiin, eli parvekkeelle. Parvekkeella on pari talvea selvinneet siperian- ja alppikärhöt. Ne kasvavat isoissa keramiikkaruukuissa, enkä ole niitä suojannut mitenkään. Aloittivat kukkimisen kiireellä, tuskin oli lehdet vielä puhjenneet. Nypin vasta vähän aikaa sitten viime vuotiset lehdet pois ja siemeniäkin olisi ollut. Millaisia jälkeläisiä tällaisista voisi tulla jos itse idättää, emonsa kaltaisia vai jotain ihan muuta?
Olen pähkäillyt että mistä teen tarpeeksi tilavia astioita parvekehyötykasveilleni ja eilen Tokmannin ulkopihan nurkasta bongasin kaksi 38-litran muovilootaa vitosen jämäkappalehintaan. Toisessa lepää nyt pikkuiset persiljan beibit ja muutama basilika, toiseen kylvin pari vahapapua, villirukolaa ja bataviasalaattia.


Beibit ulkoilemassa tänäiltana.

7 kommenttia:

 1. Om sulla siellä kasvivauvoja hoidettavina! Rispektii ja silleen.

  Kasvihuone on hieno! (Kirjoitin ensin kasvihieno.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks! Ja mieti mikä syöminen noissa sitten. Tulee hiki ajatuksesta jo.

   Poista
 2. Tuo kasvihuoneen väri ja ulkonäkö on täydellinen tuohon ympäristöön! Ja kasvimaa näyttää hyvältä. Käsittelemätön puu kestää muistaakseni 5-6 vuotta. Maakosteutta voisi ehkäistä laittamalla muovin mullan ja puun väliin. Me käytetään niitä multasäkin muoveja. En tiedä auttaako käytännössä, mutta jostain muistelen näin lukeneeni. Kestää minkä kestää ja sit menee vaihtoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi rähmä, miksen mä tajunnut mitään muovia niitata väliin, vaikka jätesäkkiä, mitä vaan. Höh. No, ens kerralla sitä on ehkä fiksumpi.

   Poista
 3. Kyllä onki kaunis kasvihuane! Määki haaveilin kasvihuaneesta joka olis tehty vanhoista ikkunoista, mut appiukko tyrmäs koko idean. Sillä on ittellä sellanen ja siinä on kuulemma hauhee homma pittää se kunnosa (maalit hilseilee kosteudesta). Toi sun on varmaan helpompi tapaus, ei ainaka näytä maalatulta. Ison näkönen parveke teillä. Oot ollu ahkera. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunoitten pokat on kyllä tavallista valkosta maalia, saattavat jossain vaiheessa hilseilläkin. Runko on vaan sivelty kyllästysaineella ja se ei onneksi taida rapista. Parveke on mukavan iso kyllä, mutta kyllä se jää kirkkaasti kakkoseksi maantasalla olevasta pihasta. Kasvihuoneena tuo voi olla ihan kelpo. Alkaa tuo vastapäinen metsikkö vaan olla sen verran kookasta, että se plokkaa melko hyvin auringon säteet. Mutta toivottavasti sen verran pääsee perille asti, että tomaatit ymmärtävät kypsyä ennen joulua..

   Poista
 4. Kivalta näyttää tuo kasvihuone. =)

  VastaaPoista